Gülçin Işık
Haziran 3, 2024
Çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimini sürdürebilmesi, besine karşı pozitif davranışlar geliştirmesi ve olumlu alışkanlıklar edinmesi için önemli bir zaman dilimidir.
Besinlerin yeterli ve dengeli tüketimi, gelişim için ihtiyaç duydukları besinleri almanın temelini oluşturmaktadır. Kazandıkları beslenme alışkanlıkları çocukları ileriki dönemlerde etkileyeceği için aileler bu konuda hassas ve özenli davranmalıdır.
İlk ergenlik belirtileri ile başlayıp, büyümenin durmasına kadar devam eden, çocuklukla erişkinlik arasındaki geçiş dönemidir. Adölesan döneminin en önemli özelliği hızlı büyüme ve gelişmedir.
İnsan ömründe besin ihtiyacının maksimumda olduğu dönemdir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimleri yetişkinlere oranla daha fazladır. Bu geçiş döneminde kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları gerek kısa vadede gerekse uzun vadede ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Ülkemizde çocuk ve adölesanların beslenmesine gerekli özen gösterilmemektedir; ancak unutulmamalıdır ki ‘ağaç yaş iken eğilir’…